Това каза пред БТА министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. В

...
Това каза пред БТА министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. В
Коментари Харесай

Още месец няма да изнасяме инсулин

Това сподели пред Българска телеграфна агенция министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

 

В началото на ноември износът на инсулинови лекарства бе неразрешен от управляващите у нас поради неналичието на медикаменти. Първоначално заповедта на здравното министерство трябваше да важи до края на годината (31 декември). 

 

С тази заповед бе неразрешен още износът на други понижаващи кръвната захар медикаменти, както и антибиотици, предопределени за систематична приложимост в детска възраст.

Тя пристигна на фона на голям брой сигнали за изчезнали в аптечната мрежа лекарства поради умозрителен експорт. Беше изискана и информация от “Информационно обслужване ” за предписаните и отпуснати лекарствени артикули с електронна рецепта. Данните тогава демонстрираха сензитивно закъснение в броя на отпуснатите лекарствени артикули по отношение на предписаните. За някои от тях осъществяването е 0%, 24% и 42%. Средният % на осъществяване на електронните наставления е 59%.

 

След осъществен изчерпателен разбор на настоящата обстановка с наличността на гореспоменатите групи лекарствени артикули и по предоставена информация от Изпълнителната организация по медикаментите и притежатели на позволение за приложимост, се откри нужда от удължение на въведената възбрана за експорт.

 

“Очакваме да получим отговор на въпроса за какво, по наши данни, складовете на търговците на едро са цялостни, а тези лекарства липсват в аптечната мрежа. По думите му търговците чакат да изтече срокът на заповедта, с цел да могат да изнесат инсулина отвън страната. С риск да влезем в несъгласие с работата на Европейски Съюз удължаваме с още един месец периода на възбраната, сподели още той. В този месец ще се извършат инспекции в складовете и ще бъдат подадени сигнали до държавните органи за това дали се нарушава наредбата, изискваща в границите на 24 часа, в случай че даден медикамент липсва, той да бъде обезпечен от притежателя на разрешението за приложимост ”, добави министър Хинков.   

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР